Francesc Bujosa :: Diari de Balears :: 2000 Novembre 19; Trot: VIII

 

Roger, la ciència


Un dels entrenadors més clàssics de França es diu Roger Baudron, encara que també es conegut per Roger “La Science” un malnom que fa relació a la alta consideració en que en tengut per tots els que, d’una manera o altra, formen part del món del trot francès. Ara Roger, que té 67anys, es retira.


Baudron ha estat una veritable institució com ho confirma el seu palmarès: ha aconseguit 2100 victòries, una d’elles el Gran Premi d’Amèrica, obtengut amb aquella difícil i estranya egua anomenada Queila Gedé. Ara fa deu anys Queila Gedé aconseguí batre a Ourasí i Potin d’Amour. Una victòria que impedí que Ourasi arribàs a guanyar 5 Grans Premis d’Amèrica. Hagué de conformar-se amb quatre.


Baudron creu que el fet assenyalat no té gaire importància ja que el record d’Ourasi no es millorarà, ni tan sols igualarà mai, perquè el ritme en que ara passen les coses en el trot fa impossible que els cavalls puguin anar envellint de manera raonable. Segons l’expert entrenador de la Mayenne, ara al cavalls se’ls exigeix el tot des de ben joves i quan arriben als cinc anys ja ha fet tot el llegiu. Passa el mateix en cada carrera. Abans —diu, Roger—era possible que el menador conegués bé el cavall i que pogués acompassar el que passava sobre la pista a la psicologia de la bístia que menava. Cada cavall exigia una manera distinta de menar i de planificar la cursa. Baudron diu que avui en dia tots els menadors menen igual i que des del inici de la carrera volen agafar bones posicions. Es mena de manera molt estandarditzada i el cavall que no és ràpid a les sortides ja no té cap possibilitat de victòria. Diu que el sistemes actual va, d’alguna manera, en contra de la naturalesa del cavall.


Hi hagut gran cavalls en la vida professional de Baudron com Querido, Kepi Vert o Prince Vende, però confessa que sempre s’ha dut millor amb les egües que amb els cavalls. De les egües te un record molt especial per Khali de Vrie amb la que va guanyar 18 corregudes. Baudron afirma que Khali de Vrie tenia un mal caràcter però que arribaren a entendrer-se la mar de bé. També recorda Reussitte de Rozoy una egua amb un caràcter d’allò més lluitador. També Etoile des Landes que tenia això que tenen els grans cavall un suplement de velocitat que empren quan tot va pensar que ja han acabat les forces. És el que va guanyar les carreres.


Hi ha una mica e tristor a les paraules de Roger Baudron que anuncia que a finals de novembre durà a la subhasta tots els seus cavalls. Diu, però, que n’està molt agraït a la vida perquè va poder tenir un ofici amb el qual es va divertir molt, que va poder tastar allò que ell anomena la gloriosa incertesa del cavalls i que mirar un cavall és poder observar un de les criatures més increïbles de la creació.


Si en lloc de creació hi posam evolució diria tot d’una amen a les reflexions de Roger Baudron. De Roger, “La Science”.
Internacional


Dream Of Joy, el més ric de dos any


Dream of Joy és una poltra de dos que només ha guanyat tres carreres, però així i tot amb aquestes tres curses ha aconseguit se el cavall de dos anys que més doblers ha guanyat en tota la història del trot. Al haver fet primer a la Merrie Annabelle, a la Breeders Crow i al Goldsmith Maid el seu compte corrent ja ha arribat al 140 milions de pessetes, superant el record que tenia Peace Corps.


Joss Verbeck ha tornat


El genial menador belga havia estat sancionat i ara ha tornat a córrer a Vincennes. El dia de la seva rentré Joss va aconguir guanyar dues curses. No ha perdut la forma.


Dream With Me prepara la temporada d’hivern


Dream With Me és un d’aquest cavall d’edat que té molt d’admiradors. El 1977 va guanyar el Prix Cornuoer al trot muntat i un mes més tard va guanyar al trot enganxat el Prix dr Paris sobre 4100. El francesos diuen que mai hi haurà un cavall americà que pugui fer aquest doblet. Però després Dream with Mees va lesionar en un suspensor i ha necessitat ser operat. Ara acabada la convalescència Dream ha tornat als entrenaments i sembla que està recuperat. Reapareixerà el 26 de Desembre al Premi Bourbonais, una de les preparatòries del Gran Premi d’Amèrica.