Francesc Bujosa :: Diari de Balears :: 2000 Desembre 5; Trot: VIII

 

Speedy Crown ha mort


Era probablement el més gran semental de trot que hi ha hagut mai després de Hambletonian. El seu nom era conegut per a tots a els afeccionats al trot, Speedy Crown. Ara acaba de morir allà on passava els darrers dies de la seva vida. Cuny Cables Ferm a Montgomery al Estat de Nova York. Havia nascut el 29 de gener de 1968 a la eugassada que la família Beissinger tenia a Ohio. Era fill de Speedy Scot i el seu preparador i menador fou Howard Beissinger amb qui va guanyar l’Hambletonian. Més tard va ser venut als germans Frank i Tom Antonacci per el que va seguir competint, va establir la seva millor marca en 1.12.5 i va arribar a sumar 545.495 dòlars.


Si Speedy Crown fou un cavall de carreres excepcional més gran i més extraordinari fou com a semental. Segons els registres de la United States Trotting Association, Sppedy Crown va arribar a tenir 2.201 fills, que han guanyat fins ara 106 milions de dòlars. 405 d’aquests fill varen anar a menys de 1.14.5.


Entre el fill d’Speedy Crown cal posar en primer lloc a Moni Maker, el cavall, o egua en aquest cas, que més diners a guanyat en el món corrent: 4.100.000 dòlars. Però Moni Maker no he a estat l’únic supercrack fill d’Speedy Crown. Tengué tres guanyadors de l’Hambletonian Speedy Somolli (1978), Prakas(1985), i Armbro Goal (1988), un cavall de l’any, Fancy Crown, una guanyadora de Hambletonian per a femelles, Gleam, i una grapat de cavalls que superaren el milió de dòlar de guanys Crown’s Invitation, Armbro Fliyg, Royal Prestige, Britelite Lobell i Embassy Lobell. Entre el nets cal destacar a Muscles Yankee, guanyador de l’Hambletonian i les dues grans estrelles actuals del trot europeu Remington Crown i Varenne.


Algú va tenir la paciència de veure tota els cavalls que havien guanyat alguna carrera durant una any al Estats Units i va poder comprovar que en més d’una 80% —sí: més d’una vuitanta per cent— tenia en les seves venes sang d’Speedy Crow.


A Mallorca Speedy Crown té igualment una gran influència basta recordar que fills seus son Barclay’s Square, Z. Afterburner, Scoottie Lobell i Larami, que nets seus ho son Tap Dance Kid, Lamitech Hanover o el mateix Cristian Crown. Podriem dir que dels 10 millors cavalls nacionals actuals vuit o nou són descendents d’Speedy Crown.


Pels seus mèrits incomparables Speedy Crown fou elegit per figurar en el Hall o Fame del Museu del Trot de Goshen. Ara serà soterrat entre la pista històrica de Goshen i el museu de la mateixa població.