Visca els transgènics!

Nosaltres, els animals (12)
Estic segur que d'aquí una sèrie d'anys el meus col·legues, els historiadors de la ciència, estudiaran amb una mescla d'humor i d'indignació els entrebancs que troben els transgènics pels seus usos, tant pel que fa a l'alimentació com a la medicació dels sers vius, i dels humans entre ells. Jo no conec cap estudi on s'hagi pogut demostrar ningun dels innumerables perills que —diuen— implica la utilització dels esmentats transgènics. Si n'hi ha algun de demostrat esper que alguns dels meus interlocutors m'ho faci saber sempre conservant les formes que tant importants són en el diàleg. Mentres això arriba, la meva intenció és anomenar alguns dels avanços que s'han produït o es poden produir mitjançant l'ús d'aquests magnífics productes de la tècnica humana.


  1. 1. Salmó de ràpid creixement. A la piscifactoria d’AquaBounty han implantat gens del salmó del Pacífic i de bacallà al salmó de l'Atlàntic, i han aconseguit que aquests darrers salmons cresquin també durant la tardor i l'hivern i no solament durant la primavera i l'estiu com ho fan els seus germans amb el genoma no modificat.


  1. 2. Vaques sense banyes. S'han aconseguit vaques sense banyes que eviten ferides als que les manipulen i no cal asserrar-les-hi, estalviant així dolor a la vaca i la disminució conseqüent de la producció de llet.


  1. 3. Agent anticoagulant. Un agent anticoagulant es treu de llet d'unes cabres modificades genèticament i constitueix un medicament molt útil. Es tracta d'una antitrombina que a més té propietats antiinflamatòries.


  1. 4. Llet que no causa al·lèrgies. Agressora, una empresa dels govern de Nova Zelanda va modificar genèticament una vaca, la llet de la qual no causa al·lèrgies, una afecció que afecta a un dos o tres per cent de la població.


  1. 5. Control de plagues. Els científics americans han aconseguit una varietat del Anopheles stephensi capaç d'expressar una proteïna que bloqueja la infecció del Plasmodium, agent causant de la malària.


  1. 6. Arròs daurat. L'arròs daurat és una modificació de l'arròs normal (Oryza sativa) que conté a les seves parts comestibles una provitamina A, i es sap que aquesta vitamina A es fonamental per l'embaràs i per evitar la ceguera nocturna.


  1. 7.Blat de les Índies transgènic que redueix la necessitat de plaguicides i pesticides.


  1. 8.Insulina transgènica. Aquells que contra tota evidència estan en contra del transgènics haurien de recordar que la pràctica totalitat de la insulina que estan obligats a consumir els diabètics la produeixen uns bacteris modificats genèticament que expressen una proteïna idèntica —químicament idèntica— a la insulina humana, evitant, així, el possible rebuig de la insulina procedent de porcs o vaques. N'hi hauria prou amb aquest darrer producte per cridar ben fort visca els transgènics i per enviar aquelles persones o organitzacions —com Greenpeace— que s'hi oposen a la presó. De paper.

 

Diari de Balears :: 19/8/2016